Kumin, inaczej nazywany kminem rzymskim, bardzo często mylony jest z kminkiem zwyczajnym. Jest to roślina o innych walorach smakowych i leczniczych niż powszechnie znany kminek. Jakie właściwości ma kumin?
Właściwości zdrowotne
Kumin jest doskonałym źródłem żelaza. Dzięki temu zapobiega i wspomaga w leczenie anemii. Jest również bardzo ważny dla kobiet miesiączkujących, które tracą żelazo w trakcie krwawienia.
Ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy dzięki zawartości żelaza, witaminy A i C.
Kumin a cholesterol
Podwyższony cholesterol jest jednym z poważniejszych problemów zdrowotnych XXI wieku. Kumin obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL, trójglicerydów we krwi oraz zwiększa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL we krwi.
Poprawę profilu lipidowego krwi zaobserwowano u osób z nadwagą i otyłością oraz u osób z hipercholesterolemią.
Kumin a poziom cukru we krwi
Badania wykazały, że kumin przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi u osób z hiperglikemią oraz zmniejszenia masy ciała. Ponad to zaobserwowano zmniejszenie poziomu mocznika we krwi. Stwierdzona także, że kuminaldyhed i kuminol zawarte w kuminie wpływają na zwiększenie wydzielania insuliny.
Kumin a układ trawienny
Kumin łagodzi zaburzenia trawienia. Stymuluje wydzielanie enzymów przez trzustkę, które warunkują absorpcję składników odżywczych. Zawarty w kminku rzymskim tymol stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych odpowiedzialnych za trawienie pokarmu.
Kumin jest bardzo zdrową i potrzebna naszemu organizmowi przyprawą. Należy jednak pamiętać, że jest bardzo intensywny, więc trzeba stosować go z umiarem, gdyż może zdominować smak potrawy. Jeżeli szukasz wysokiej jakości kuminu, sprawdź ofertę sklepu AleDobre: https://www.aledobre.pl/375,Kumin_kmin_rzymski_mielony_100_g_TRS.html