Zamrażarki skrzyniowe dla gastronomii. Co kupić?

Pojemne, sprawne, niezawodne – zamrażarki o konstrukcji skrzyniowej to najlepszy wybór do lokalu gastronomicznego. Czym warto kierować się przy zakupie odpowiedniego urządzenia?

Jaką zamrażarkę gastronomiczną kupić?
W sprzedaży można znaleźć pełną gamę zamrażarek gastronomicznych. Najczęstszy wybór to zamrażarka skrzyniowa, która można dostać w wielu wariantach. Co sprawdzi się najlepiej?

Główne parametry zamrażarek skrzyniowych:
• pojemność
• wymiary zewnętrzne
• zakres temperatury
• rodzaj pokrywy
• wyposażenie wewnętrzne
• funkcje

Pojemność
Może wynosić od około 90 do nawet ponad 400 litrów. Należy dobrać ją w zależności od potrzeb lokalu gastronomicznego.

Wymiary zewnętrzne
Powiązane z pojemnością. Warto wziąć je pod uwagę, gdy dostępna przestrzeń jest ograniczona.

Zakres temperatury
Pozwala na dopasowanie temperatury mrożenia do przechowywanych produktów – najczęściej wynosi od -14 stopni do -28 stopni Celsjusza.

Rodzaj pokrywy
Może być pełna albo przeszklona – widać wtedy zawartość zamrażarki, co pozwala na łatwiejsze wybranie potrzebnych produktów bez jej niepotrzebnego otwierania. Wybrane modele mają pokrywy zamykane na kluczyki.

Wyposażenie wewnętrzne
Dodatkowe przegrody i koszyki powodują, że przechowywanie w zamrażarce skrzyniowej jest łatwiejsze.

Funkcje
Urządzenie może posiadać dodatkowe funkcje i opcje, na przykład kółka do łatwego przemieszczania, funkcję automatycznego rozmrażania, rynienkę ułatwiającą rozmrażanie, funkcję alarmu informującego o nieprawidłowej temperaturze, oświetlenie.