Ryby są bardzo wartościowe, a co najważniejsze, niezwykle smaczne. Śledzie to jeden z najbardziej popularnych gatunków. Śledzie w śmietanie z jabłkiem to jedna z najlepszych propozycji. Jak zrobić śledzie w śmietanie? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Ciekawi? Zaczynamy!
Przepis na śledzie w śmietanie – proste wykonanie, niezawodny smak
Śledzie w śmietanie z tego przepisu: https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-w-smietanie cieszą się ogromną popularnością i uznaniem wśród szerokiego grona miłośników rybnego smaku. Oprócz tego, że doskonale smakują, są także proste w wykonaniu. Do ich przygotowania potrzebnych będzie:
- 5 sztuk śledzi matias,
- 2 sztuki jabłka,
- 400 ml śmietany 18%,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
W pierwszej kolejności, by uzyskać właściwa słoność, należy zamoczyć matiasy na około 12 godzin w wodzie. Po upływie takiego czasu należy dokładnie osuszyć śledzie, a następnie pokroić w cienkie paski. Jabłko obieramy ze skóry, wyrażamy środek i kroimy w cienką kosteczkę. Wszystko umieszczamy w jednej misce. Następnie zalewamy śmietaną, ktoś uprzednio wymieszana została z majonezem.

Wysoka wartość odżywcza śledzi w śmietanie
Śledzie w śmietanie oprócz swoich walorów smakowych niosą dla naszego organizmu także całą gamę wartości odżywczych. Posiadają przede wszystkim wysoką zawartość kwasów omega-3. Wpływają one niezwykle korzystnie na nasz nastrój, dzięki temu, że zwiększają wartość serotoniny. Spożycie wykazuje więc właściwości antydepresyjne. Regularne spożycie śledzi wpływa także na poprawę pamięci oraz koncentracji. Śledzie w śmietanie z jabłkiem zawierają w sobie także wysoką zawartość witaminy A, D czy E, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
Uwielbiasz ryby? Postaw na pyszne oraz wartościowe dla naszego zdrowia śledzie w śmietanie!