Walcarka, zwana też wałkownicą do ciasta, to sprzęt używany w gastronomii. Jego zastosowanie polega na obróbce ciasta do określonej grubości. W tym wypadku ciasto jest rozwałkowywane na placek. Sprzęt jest niezbędny, jeżeli chcemy, aby wszystko odbywało się szybko i efektywnie.
Mąka ma tutaj duże znaczenie
Zanim rozpocznie się pracę na wałkownicy, istotne jest zastosowanie mąki. Ciasto musi zostać nią posypane. W innym razie będzie przywierać do wałka. Urządzenie musi być odpowiednio wyregulowane tj. ustawiona powinna być odpowiednia grubość ciasta oraz szybkość pracy urządzenia. Następnie operator maszyny musi obserwować cały proces. Nie zawsze przebiega on bowiem w odpowiedni sposób.
Dostępne warianty
Wałkownice, które można spotkać na rynku, dzielą się na kilka rodzajów. Przede wszystkim są sprzęty, które mają jeden lub dwa wałki. Następnie są takie, które należy obsługiwać ręcznie, ale występują też te automatyczne, do uruchomienia których potrzebny jest tylko jeden przycisk. Każdy z w/w modeli sprawdzi się przy pracy z innym rodzajem ciasta. Te posiadające pojedyncze wałki nadają się do ciast prostych. Za ich pomocą można kształtować ciasta, zaś te z podwójnym wałkiem lepiej sprawdzą się przy bardziej zaawansowanych czynnościach. Dzięki nim można uzyskać okrągły kształt ciasta.
Jakość wykonania zawsze ma znaczenie
Niezależnie od kupowanego sprzętu warto zwrócić uwagę na jakość wykonania. Jest to przede wszystkim istotne w momencie zakupu sprzętów, które zawsze muszą być utrzymywane w nienagannej czystości. Gastronomia pod tym względem rządzi się swoimi prawami. Najczęściej więc wałkownice wykonane są z wysokiej jakości materiałów. W zdecydowanej większości przypadków jest to stal nierdzewna.
Wałkowarka do pizzy
Na rynku dostępne są specjalne urządzenia, które przeznaczone są tylko i wyłącznie do wałkowania pizzy. Dzięki nim można przygotować idealnie równy i okrągły placek. Stanowi on podstawę każdej dobrej włoskiej pizzy.
W pizzeriach czy też restauracjach o włoskim klimacie niezbędna jest szybkość wydawanych produktów. Stąd też świetnie sprawdzają się tam właśnie wałkownice. Dzięki nim czas przygotowania pizzy ulega znacznemu skróceniu. A to z kolei wpływa na zadowolenie wymagających klientów.
Produkcja ciasta na pierogi
Wałkownica do ciasta na pierogi cieszy się ogromnym powodzeniem. W miejscach, w których pierogi lepi się ręcznie, bardzo istotne jest, aby ciasto powstawało szybko i sprawnie. W końcu, w miejscach tego typu, codziennie powstają setki pierogów, którymi raczy się gości. Dzięki wałkownicy do ciasta w połowie automatyzuje się proces jego wyrabiania. Tym samym wszystko odbywa się bardzo efektywnie. Ciasto jest także równo rozwałkowane, a to w przypadku pierogów ma ogromne znaczenie. Stąd też sprzęt ten pojawia się bardzo często w firmach zajmujących się garmażerką.
Elektryczna opcja
Zakup wałkownicy elektrycznej jest dobrym rozwiązaniem, o ile przeliczy się efektywność i wydajność takiego sprzętu. Trzeba pamiętać o tym, że tutaj moc będzie miała ogromne znaczenie. To właśnie na jej podstawie będzie można określić ilość wyrabianego w ciągu godziny ciasta. Przy tym należy podkreślić, że sprzęt tego typu jest bardzo prosty w obsłudze.