Ciasto marchewkowe należy do tych ciast, na które naprawdę nie potrzebujemy zbyt wiele czasu. Nie jest to też wypiek skomplikowany, jeśli więc nie czujemy się jeszcze zbyt pewnie w kuchni lub też dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z wypiekami – ciasto marchewkowe będzie wprost idealne na początek. To, co je charakteryzuje to fakt, że nie potrzebujemy do niego zbyt wiele wyszukanych składników, a wiele z nich za pewne już mamy. Czas więc skompletować to, co będzie nam potrzebne i niezwłocznie zabrać się do pracy!
Najważniejsze składniki
Do najważniejszych składników między innymi należy surowa, tarta marchewka. Około 2 szklanki marchewki przetartej w robocie kuchennym lub też na tarce o średniej wielkości oczkach. Przydadzą się też 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, szklanka mąki, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej. Oprócz samej marchewki, w cieście mogą się też znaleźć siekane jabłka, siekane cząstki ananasa, wiórki kokosowe oraz ewentualnie różnego rodzaju bakalie, jakie lubimy, które także należy posiekać.
Przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu
Najlepiej od razu zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 150 stopni. W jednej misce będziemy miksować jajka z cukrem. Następnie do miski trzeba powoli wlewać olej cały czas miksując całość. Do tego dodajemy marchewkę oraz ewentualnie pozostałe bakalie czy dodatki. W drugiej misce przygotowujemy sobie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Teraz najwyższy czas na to, aby połączyć zawartość obu misek, co robimy delikatnie, mieszając całość z wyczuciem. Kiedy masa jest już gotowa, czas wylać ją na blachę do pieczenia. Jeśli chcemy, aby ciasto było wyższe – wybierzmy blachę o mniejszej wielkości. Najlepiej jest wysmarować ją masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia, aby nie przypaliło się od spodu i nie przywarło do foremki. Czas pieczenia ciasta to około godziny. Zawsze warto jednak sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dobrze upiekło się w środku.