Najlepsze ciasto marchewkowe do wykonania w domu

Ciasto marchewkowe należy do tych ciast, na które naprawdę nie potrzebujemy zbyt wiele czasu. Nie jest to też wypiek skomplikowany, jeśli więc nie czujemy się jeszcze zbyt pewnie w kuchni lub też dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z wypiekami – ciasto marchewkowe będzie wprost idealne na początek. To, co je charakteryzuje to fakt, że nie potrzebujemy do niego zbyt wiele wyszukanych składników, a wiele z nich za pewne już mamy. Czas więc skompletować to, co będzie nam potrzebne i niezwłocznie zabrać się do pracy!

Najważniejsze składniki

Do najważniejszych składników między innymi należy surowa, tarta marchewka. Około 2 szklanki marchewki przetartej w robocie kuchennym lub też na tarce o średniej wielkości oczkach. Przydadzą się też 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, szklanka mąki, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej. Oprócz samej marchewki, w cieście mogą się też znaleźć siekane jabłka, siekane cząstki ananasa, wiórki kokosowe oraz ewentualnie różnego rodzaju bakalie, jakie lubimy, które także należy posiekać.

kawałek ciasta marchewkowego z orzechami

Przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu

Najlepiej od razu zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 150 stopni. W jednej misce będziemy miksować jajka z cukrem. Następnie do miski trzeba powoli wlewać olej cały czas miksując całość. Do tego dodajemy marchewkę oraz ewentualnie pozostałe bakalie czy dodatki. W drugiej misce przygotowujemy sobie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Teraz najwyższy czas na to, aby połączyć zawartość obu misek, co robimy delikatnie, mieszając całość z wyczuciem. Kiedy masa jest już gotowa, czas wylać ją na blachę do pieczenia. Jeśli chcemy, aby ciasto było wyższe – wybierzmy blachę o mniejszej wielkości. Najlepiej jest wysmarować ją masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia, aby nie przypaliło się od spodu i nie przywarło do foremki. Czas pieczenia ciasta to około godziny. Zawsze warto jednak sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dobrze upiekło się w środku.