Śledzie, przygotowywane na różne sposoby, są potrawą zajmującą szczególne miejsce w kulinarnej tradycji Polaków. Trudno jest wyobrazić sobie bez nich świąteczny stół. Bogate w witaminy oraz wartości odżywcze, takie jak białko i kwasy omega-3, stanowią element niskokalorycznej, zbilansowanej diety. Wspomagają odporność, pamięć i koncentrację, a także obniżają poziom cholesterolu. Jednym ze sposobów przyrządzania śledzi jest dodanie do nich oleju, cebuli i przypraw.
Skąd wziął się śledź w oleju z cebulą? Historia nie(zwykłej) potrawy
Chcąc poznać genezę tego popularnego dania, należy powrócić aż do… Średniowiecza. W XIV wieku, za panowania króla Kazimierza Wielkiego, śledzie przeżyły prawdziwy okres świetności. Panujące wówczas restrykcyjne zasady dotyczące postu, uniemożliwiały spożywanie potraw mięsnych przez większość dni w roku. Na szczęście ryb, w tym śledzi, do tych potraw nie zaliczano. Ich zaletą była dostępność. Śledzie zaczęto konserwować w solance i transportować. Z czasem pojawiły się przepisy na śledzie w oleju. Używano oleju słonecznikowego, ale również lnianego lub konopnego. Naturalnym następstwem kulinarnych eksperymentów było stworzenie potrawy znanej i lubianej do dzisiaj – śledzi w oleju z cebulką.
Składniki przepisu na śledzie w oleju z cebulką
Do przygotowania śledzi w oleju z cebulą potrzeba zaledwie kilku składników. Jest to jeden z najłatwiejszych przepisów na rybną potrawę. Oto lista niezbędnych składników:
- 4 filety śledziowe solone à la Matjas
- 1-2 cebule
- 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie ocet)
- 200 ml oleju rzepakowego (lub lnianego)
- liść laurowy
- ziele angielskie
Przepis na śledzie w oleju z cebulką możesz również sprawdzić pod linkiem https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-z-cebula-w-oleju.
Śledzie w oleju z cebulą – sposób przygotowania
- Śledzie dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki
- Pokroić drobno cebulę
- Kawałki śledzia ułożyć w słoiku naprzemiennie z cebulką. Dołożyć kilka listków laurowych i dwa ziarenka ziela angielskiego
- Całość polać sokiem z cytryny i zalać olejem
- Szczelnie zamknąć słoik i odstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
Voilà! Śledzie w oleju z cebulką są już gotowe. Pozostaje cierpliwie czekać na degustację. Smacznego!